Wartości odżywcze (1 porcja):
- Kalorie: 723 kcal
- Białko: 38 g
- Węglowodany: 81 g
- Tłuszcze: 26 g
Składniki (2 porcje):
- Makaron spaghetti 200 g
- Oliwa z oliwek 30 g (2 łyżki)
- Cebula 1/2 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Pomidory krojone 400 g (1 puszka)
- Tuńczyk w oleju 170 g (1 puszka)
- Ser sałatkowy Favita półtłusty 50 g (lub grecki ser feta)
- Przyprawy ziołowe, sól, pieprz
Przepis:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy na chwilę przepuszczony przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę, podsmażamy. Następnie wlewamy zawartość puszki z pomidorami oraz ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, co jakiś czas mieszamy. Po kilku minutach, kiedy sos zgęstnieje, dodajemy zawartość puszki z tuńczykiem i dodajemy przyprawy ziołowe. Na koniec mieszamy makaron z tuńczykiem w sosie i podajemy.
Przepis inspirowany portalem Kwestia Smaku.
Każdy teraz gdzieś pędzi, ale jak się chce to można jeść zdrowo nie tracąc czasu w kuchni. Jeśli szukasz kogoś kto ułoży Ci prostą dietę napisz do mnie!